Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2013 06:24 - Който жали пръчката - ненавижда чедото свое
Автор: larryone Категория: Политика   
Прочетен: 4301 Коментари: 8 Гласове:
4

Последна промяна: 18.07.2013 06:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



     Вчера  гледах изказването на една от дъщерите на Едвин Сугарев, която обясняваше, как читири от шестте деца на Едвин (браво!) ще подкрепят баща си. Момичето беше доста симпатично, приказката му интелигентна, а мисълта му вървеше гладко, без запъване и без употребата на "паразитни" думи. Нямаше - "значи", "ся", "яко", "много яко", "уау" и прочее безсмислици. Ако и останалите му деца са същите - браво на Едвин.
      Думата ми е за друго - винаги съм се чудил, как могат комунистите да се възползват толкова добре от идеологии, които принципно отричат или въобще не разбират. Как мислите, ако това дете беше направило подобно изказване по времето, по което въздишат голяма част от българите, какво щеше да му се случи?
     Навремето, комунистите отричаха генетиката (горкият Томас Морган), а "мозъци" като Лепешинская, Лисенко и най-умният от всички Мичурин (помните ли дините?) твърдяха, че гени няма - те са идеалистическа, буржоазна измишльотина, а всичко е от околната среда и по пътя на целенасочената селекция и подбор, всеки организъм може да бъде развит в желаната посока, а ролята на наследствеността е силно надценена.
    
Надценена, надценена, ама децата на "буржоазните реакционери", първи разбираха, колко много всъщност комунистите уважават генетиката. Уж наследствеността няма голямо значение, но университетите се оказваха затворени за въпросните реакционни издънки и това на което можеха да се надяват, беше единствено пълната съпричастност с хората на физическият труд и хамалогията по граденето на социализма. Не им се рискуваше с варианта - детето на враг на комунистическата власт, да стане след години учен враг на въпросната власт.
     Така беше и с религията. До покръстването си през 1989 година, българските комунисти твърдяха, че религията е опиум за народа и стриктно следяха, хората да не вземат да станат наркозависими. Дебненето по Великден и непразнуването на Коледа, изучаването на диалектически материализъм вместо вероучение, бяха малка част от превенцията и борбата с употребата на религиозният "опиум". От друга страна, библейският постулат за физическоно наказание, беше много-добре приет и на почит сред блюстителите на реда. В различни районни милиционерски управления, идеята за телесните наказания, като пряк път към социализма, беше горещо застъпена.
     Всичко това, не се правеше от незнание и простотия. Напротив, телесното убеждаване в преимуществата на червената доктрина се правеха за благото на хората. Защото другарите отричаха религията, но знаеха че: "който жали пръчката, ненавижда чедото свое, но който го люби овреме го наказва".
И демонстрираха любовта си.
    Та пак да попитам - ако това дете се беше изказало така преди 1989 година, какви ли "хубави" неща щяха да му се случат?




Гласувай:
6



1. theeconomist - Добро утро!
18.07.2013 06:39
Разбира се, че децата на Г-на, жена му, а и цялата му рода има за какво да протестират!!!
Два мандата депутат, два мандата посланик в Монголия и Индия и.....после извесно време неговите хора, като бяха извън властта, яде спестявания....
Преди година и нещо заряза дясната идея и се врътна към Др.Бойко Борисов - идейно или....
Ти си доктор, я ми кажи, как 24 дни гладува диабетик? Ама внимавай, щото един погребах, а един отглеждам, та да не ми разправяш "Шехерезади" ! :-)))))
Хубав протестен ден!
цитирай
2. zarenkow - Няма ген отговорен за интелекта.
18.07.2013 09:35
Както не можем да дефинираме и Интелект. Все пак това са комплекс от гени, при това проявили се единствено в среда и родители. Средата се оказва често фатална и доминира над родителската култура, не само за един човек, а за цялото общество и щафетата от "добродетели", от преди 89г. продължава да се предава, макар и не така последователно. За радост вече изключенията са все повече.
цитирай
3. larryone - Разбира се, че децата на Г-на, жена ...
18.07.2013 18:03
theeconomist написа:
Разбира се, че децата на Г-на, жена му, а и цялата му рода има за какво да протестират!!!
Два мандата депутат, два мандата посланик в Монголия и Индия и.....после извесно време неговите хора, като бяха извън властта, яде спестявания....
Преди година и нещо заряза дясната идея и се врътна към Др.Бойко Борисов - идейно или....
Ти си доктор, я ми кажи, как 24 дни гладува диабетик? Ама внимавай, щото един погребах, а един отглеждам, та да не ми разправяш "Шехерезади" ! :-)))))
Хубав протестен ден!


Здравей икономисте,
за здравословното състояние на Сугарев не знам нищо и не мога да ти бъда полезен. Както сам си забелязал, човек започне ли да гадае медицински, скоро тръгва по гробища. Писах за дъщеря му - направи ми впечатление на симпатично и интелигентно момиче. Това е. Нито дума в защита на баща и - не смятам, че е прав. Ама и ти четеш, като дявол евангелието ;)
цитирай
4. larryone - Както не можем да дефинираме и Ин...
18.07.2013 18:11
zarenkow написа:
Както не можем да дефинираме и Интелект. Все пак това са комплекс от гени, при това проявили се единствено в среда и родители. Средата се оказва често фатална и доминира над родителската култура, не само за един човек, а за цялото общество и щафетата от "добродетели", от преди 89г. продължава да се предава, макар и не така последователно. За радост вече изключенията са все повече.


Така е, ако излезем от политическите пристрастия, българският народ има забележително наблюдение по отношение на наследствените качества и евентуалната им проява в следващи поколения. Мненията от сорта "остави го този - баща му беше пияница", или "няма да се жениш за тази - майка и беше никаквица" са си направо постулат в народопсихологията. Да не говорим за мъгливото "нещо има в родът им - не знам какво е, но ни един не е стока", което винаги ме е изпълвало с възхищение. Поздрави!
цитирай
5. theeconomist - Извинявай Лари, но като съученик от 6 б клас, не съм добър по
18.07.2013 18:29
идиоматиката и хуманитарните дисциплини.
Аз съм груб прагматик, чета в прав текст жалбите ти за демокрация, излъганото чувство за справедливост и извинявай смешните идоли на които се кланяш.
Ти вярваш ли на екстрасенси и хомеопати? Е ти заставаш на политическите екстрасенси и хомеопати.

Аз във вижданията си в работата си съм толкова десен, колкото ти никога ни си бил даже и на сън. Но шепа юнаци, дори и да са прави, да ми пречат да си върша работата - сори, но те са за бой от полицията.Да протестират в парка! Ако протеста им е значим ще ги подкрепят милиони.
Походил съм по света и дълго мога да ти разправям, какво ги правят такива в "утвърдените демокрации". Последен път го гледах преди три години в Париж!!!
Те нарушават моите граждански права. За това аз съм готов, да платя на тези, които ще изпълнят конституцията:

Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.

Поздрави! Дано не си очен лекар, че много слепи в пуста България! И глухи!
цитирай
6. larryone - Здравей отново, не съм очен лекар - ...
18.07.2013 18:47
Здравей отново,
не съм очен лекар - сърдечен съм, че в България много хора са без сърце, а имат остра нужда от такова . Аз като ходя по света, никога не попадам на протести - явно депутатите в старите Евро демокрации знаят за какво са избрани и си вършат доста по-добре работата от нашите (да не казвам какви свирки). Между другото, това ви харесвам на вас икономистите - знаете кое, колко точно струва и на кого трябва да се плати. Прагматични сте и рядко допускате грешки. Поздрави!
цитирай
7. vencivaleri1951 - Привет братва:))))
19.07.2013 00:24
Хубаво е човек да чете интелегентни "стрелички".
А ето докторе какво мисля аз по въпроса:
Нямаше да я пуснат преди 10ти да каже тези думи по телевизията-това е факт! Можеше да ги каже на някое затънтено място, някъде сред "свои" хора...Да нощяха да я чуят всички. Как чувахме тогава всичко що изричаха малкото волнодумни хора?
Сега това симпатично момиче има трибуна, казва си приказката и я чуват хора като теб докторе-тоест много малко.
Хората докторе не са носталгични по Живков, по първичната ППО и кварталния клуб на ОФ. Хората съ нещастни, че не надградихме това което имахме, а разграбихме и бастисахме почти всичко. Да, имало е репресии и в унивеситетите, но сега университети няма. Жена ми/преподава/ се е отчаяла. Ами погледни Медицинския. Преди години като чуехме , че момичето е медичка бягахме защото знаехме, че срещите ще са проблем-все имахте да учите:(((( Сега си купунясват наред с останалите. Всичко се купува. Някога можеше ли да помислиш само да дадеш рушвет на преподавател. Знаеш ли колко често в книжката която подават студентите има и банкноти. Та не само икономистите знаят на кого и колко да платят:(((
Знаеш ли какво си мисля напоследък-за Велико народно събрание. Само с една промяна в конституцията. Да могатчужди граждани да стават министри, премиери, президенти у нас. И цярата администрация от директор нагоре -чужденци. Ето Ердоган ако го свалят , да го вземем ние. За 10години така промени Турция, че станаха вече световен играч. Ние сме се оплели като свински черва и правиме непрекъснато перетонити:)))
цитирай
8. larryone - Здравей ВенциВалери, изключ...
19.07.2013 07:51

Здравей ВенциВалери,
изключително ми е приятно, че се отбиваш - обичам интелигентните хора. Бях ти писал, че си мечтая за времето, когато българите ще си гледат работата (мразя думата бизнес) и няма да се вълнуват, нито кой управлява държавата, нито кой е шеф на ДАНС. Като гледам събитията обаче, не се очертава в обозримо бъдеще скандинавски вариант за България. Не знам как ще свършат протестите и дали ще постигнат нещо, но сегашният вариант на управление, не е особено добър или по-точно - добър е точно толкова, колкото беше добро управлението на ГЕРБ.
Разсипахме установени практики в образованието, които имаше преди 89 година, а новото, което се създаде представлява интерес само за учебниците по криминалистика - раздел финансови престъпления.
Такива хора сме, че и чужденците не могат да ни оправят - нали след Освобождението си внесохме цар и то от Германия - и той не успя да направи европейци от нас.
Вариант само Ердоган не знам, дали ще свърши работа, май ще ни трябва и турската армия да гарантира стабилността на реформите, а тогава нещата стават сложни. Поздрави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: larryone
Категория: Политика
Прочетен: 405390
Постинги: 176
Коментари: 727
Гласове: 630
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930